Radiacinės saugos centras dėkoja Lietuvos miškininkams už bendradarbiavimą

  • Paskelbė : Biuras
  • Paskelbta: 2021-09-17
  • Kategorija: Aktualijos

            Radiacinės saugos centras (toliau – RSC) sveikina VĮ „Valstybinės miškų urėdijos" specialistus su artėjančia Miškininko diena ir dėkoja už glaudų bendradarbiavimą vertinant Lietuvos miškų užterštumą radioaktyviosiomis medžiagomis.

            Siekiant įvertinti lietuviškos medienos užterštumą radioaktyviuoju 137Cs, VĮ „Valstybinės miškų urėdijos" specialistai jau daug metų padeda atrinkti įvairių rūšių medienos mėginius radiologiniams tyrimams.             Per metus vidutiniškai ištiriama apie 50 medienos mėginių iš įvairių Lietuvos miškų. VĮ „Valstybinės miškų urėdijos" atlikti tyrimai parodė, kad lietuviškos medienos užterštumas yra labai nedidelis – neviršija 30 Bq/kg. Kasmet vertindami Lietuvos miškų užterštumą radioaktyviosiomis medžiagomis siekiame atmesti klaidinančią` informaciją, retkarčiais pasirodančią viešoje erdvėje, apie radioaktyvią Lietuvos miškų medieną.             Lietuvos miškai buvo užteršti radioaktyviosiomis medžiagomis po 1986 m. įvykusios avarijos Černobylio atominėje elektrinėje, kai radioaktyvusis debesis slinko per Lietuvos pietvakarinę dalį. RSC atlikti dirvožemio radioaktyvumo tyrimai parodė, kad užterštumas išlikęs miško paklotės viršutiniame sluoksnyje, tačiau, po avarijos praėjus 30 metų, 137Cs radionuklido, kurio į aplinką pateko daugiausia, sumažėjo per pusę.

            Taip pat gyventojai dažnai domisi, ar Lietuvos miškų grybai nėra radioaktyvūs, todėl kasmet atliekami valgomųjų rūšių grybų užterštumo radioaktyviuoju 137Cs radiologiniai tyrimai, kurie parodo, kad mūsų šalies miškuose augantys grybai nesukaupia daug radioaktyviojo 137Cs. Jo šiek tiek daugiau būna raukšlėtuose gudukuose, tačiau baravykuose ir voveraitėse radioaktyviojo 137Cs paprastai būna nedaug. Didesnis 137Cs savitasis aktyvumas išmatuojamas grybų mėginiuose, surinktuose pietvakarių Lietuvos miškuose, nes būtent šią Lietuvos dalį užteršė radioaktyvusis debesis po avarijos Černobylio atominėje elektrinėje, tačiau neviršija lygio, kuris nustatytas importuojamų grybų užterštumui (600 Bq/kg).  Gyventojai nepatiria papildomos apšvitos iš valgomų grybų, nes jų suvartojama nedaug, be to, dalis radioaktyviojo 137Cs pasišalina išpilant nuovirą.

            Iš Baltarusijos ir kai kurių Rusijos Federacijos sričių, kurios labiausiai užterštos po Černobylio atominės elektrinės avarijos, į mūsų šalį įvežami grybai yra radiologiškai patikrinami, atrenkant mėginius iš įvežamų siuntų, ir tik tada leidžiama juos realizuoti vietinėje rinkoje.

            RSC primena, kad gyventojams grybų radioaktyvusis užterštumas tikrinamas nemokamai, todėl kilus klausimų prašome kreiptis į RSC Vilniuje, Kalvarijų 153, telefonu 8 5 236 19 36 arba el. paštu rsc@rsc.lt.

Informacija parengė Radiacinis saugos centras

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos