Grėsmė iš praeities. Ar turgavietėse ir antikvariatuose parduodami daiktai gali kelti pavojų sveikatai?

  • Paskelbė : Biuras
  • Paskelbta: 2022-01-21
  • Kategorija: Aktualijos

Siekdami užtikrinti Lietuvos gyventojų ir aplinkos radiacinę saugą nuo žalingo jonizuojančiosios spinduliuotės poveikio RSC specialistai atlieka sendaikčių, kurių sudėtyje gali būti  radioaktyviųjų medžiagų, paiešką įvairiose prekybos vietose: turguose, sendaikčių mugėse, antikvariatuose. Taip pat tiriami gyventojų į RSC atnešti sendaikčiai, renkama informacija apie tokių daiktų paplitimą prekyboje.

Kokie daiktai kelia įtarimą dėl juose galimai esančių radioaktyviųjų medžiagų?

Patikrinimų metu įprastai dėmesys kreipiamas į XIX a. pabaigoje – XX a. pirmojoje pusėje pagamintus keramikos, stiklo gaminius, karinės paskirties ir kitos paskirties daiktus, kurių gamyboje naudotos radioaktyviosios medžiagos, siekiant išgauti tam tikras spalvas ar švytėjimą:

·                     senos karinės technikos ar jūrinės technikos prietaisai – barometrai, laikrodžiai, kurių gamybai galėjo būti naudojamos radioaktyviosios medžiagos, tokios kaip radis, toris ar tritis;

·                     senoviniai keramikiniai ar stiklo indai, kurių spalvai išgauti galėjo būti naudojamos medžiagos, savo sudėtyje turinčios radioaktyviojo urano, arba kuriems dekoruoti galėjo būti naudojami dažai, savo sudėtyje turintys radioaktyviojo radžio ar tričio;

·                     juvelyriniai dirbiniai, bižuterija, papuošalai, kurių gamybai galėjo būti panaudoti akmenys, savo sudėtyje turintys gamtinių radionuklidų, arba kurių gamybai galėjo būti panaudotas metalas, prieš tai naudotas aukščiau minėtuose senoviniuose laikrodžiuose, kompasuose ar kt.

Patikrinimų rezultatai

Pastaraisiais metais sendaikčių turguose ir antikvariatuose atliktų planinių patikrinimų metu nustatyti keli atvejai, kai dozės galia, išmatuota šalia daiktų paviršiaus, viršijo gamtinį foną, tačiau neviršijo nereguliuojamo veikmens kriterijų (išmatuota dozės galia 10 cm atstumu nuo daiktų paviršiaus neviršijo 1 µSv/h). Padidėjęs gamtinis fonas nustatytas prie keturių laikrodžių su radžio 226Ra radionuklidu padengtomis skalėmis (2 kišeniniai / rankiniai laikrodžiai, 1 laikrodis iš tanko ir 1 laivyboje naudotas laikrodis).

Taip pat nustatytas vienas atvejis, kai dozės galia šalia parduodamų sendaikčių viršijo ne tik gamtinį foną bet ir nereguliuojamo veikmens kriterijus (dozės galia 10 cm atstumu nuo prietaiso viršijo 1 µSv/h). Padidėjusią jonizuojančiąją spinduliuotę skleidė du prietaisai su skalėmis, padengtomis radžio Ra226 radionuklidu – tai tanko laikrodis ir aviacinis daviklis. Bendradarbiaujant su savininku šie daiktai buvo išimti iš prekybos ir vėliau, savininkui pasirinkus juos sutvarkyti kaip radioaktyviąsias atliekas, perduoti radioaktyvių atliekų tvarkytojui. 

Kaip nustatyti, kad sendaikčiuose yra radioaktyviųjų medžiagų?

Įtarti, kad sendaikčiuose galimai yra radioaktyviųjų medžiagų, galima tik pagal jų paskirtį,  kaip aprašyta aukščiau. Patvirtinti kilusius įtarimus galima tik specialia matavimo įranga išmatavus daikto skleidžiamos jonizuojančiosios spinduliuotės dozės galią, todėl gyventojams rekomenduojama dėl tokių matavimų kreiptis į RSC. RSC specialistai atliks reikiamus matavimus ir patars, kaip saugiai elgtis su turimu sendaikčiu, jeigu bus nustatyta, kad jame yra radioaktyviųjų medžiagų. Taip pat jie paaiškins, kaip tokius sendaikčius sutvarkyti nekeliant grėsmės sau ir aplinkai tuo atveju, jei bus nustatyta, kad radioaktyviųjų medžiagų kiekis viršija teisės aktuose nustatytus lygius.

Svarbu žinoti, kad neatsakingai naudodami sendaikčius, savo sudėtyje turinčius radioaktyviųjų medžiagų, galite sukelti pavojų savo ir savo artimųjų sveikatai. Nerekomenduojama namuose, ypač lengvai prieinamose vietose, laikyti, o juo labiau ardyti ar remontuoti sendaikčių turguose ir antikvariatuose įsigytų laikrodžių, barometrų, prietaisų skalių, nes egzistuoja rizika gyvenamojoje aplinkoje paskleisti radioaktyviųjų medžiagų jomis užteršiant savo ar savo artimųjų organizmą.

Aptikus bet kokį prietaisą, įrenginį ar kitą nežinomos paskirties daiktą, ir įtarus, kad jame gali būti panaudotos arba jis gali būti užterštas radioaktyviosiomis medžiagomis, apie tai būtinai informuokite RSC el. paštu rsc@rsc.lt arba telefonu (8 5) 236 1936 (+2).

 

 

Radiacinės saugos centras

Kalvarijų g. 153, Vilnius

LT-08352, Lietuva

Tel. (8 5) 236 1936

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos