Šiltuoju metų laiku išauga tikimybė susižeisti ir kartu užsikrėsti stablige

  • Paskelbė : Biuras
  • Paskelbta: 2021-07-01
  • Kategorija: Aktualijos

Poilsiaujant ar dirbant gamtoje per odos įtrūkimus (įsidūrus, įsipjovus daiktais, ant kurių yra ligos sukėlėjas) bakterijos, sukeliančios stabligę, gali patekti į žmogaus organizmą. Dažniausiai sukėlėjo sporos randamos dirvožemyje, dulkėse ir mėšle.

Stabligė skiriasi nuo kitų infekcijų, valdomų vakcinomis, kadangi ji neplinta nuo žmogaus žmogui. Persirgus stabligės infekcija apsauginis imunitetas neįgyjamas.

Laikas nuo stabligės sporų patekimo į žmogaus organizmą iki pirmųjų simptomų atsiradimo užtrunka nuo 3 dienų iki 3 savaičių, bet dauguma atvejų liga išsivysto per 14 dienų. Ligos eiga dažnai būna sunki, pirmieji ligos požymiai gali būti trumpalaikiai raumenų trūkčiojimai, „tirpimas“ užkrato patekimo vietoje. Vėliau liga pasireiškia įvairaus stiprumo raumenų spazmais. Pajutus pirmuosius ligos simptomus būtina kreiptis medicininės pagalbos.

Vyresni nei 25-erių metų amžiaus žmonės kas 10 metų nuo stabligės yra skiepijami valstybės lėšomis, tad specialistai ragina nepraleisti progos, kreiptis į šeimos gydytoją dėl skiepo.

Be to, specialistai pabrėžia, kad vakcina nuo stabligės yra saugi, nebrangi ir efektyvi, ja galima skiepyti bet kokio amžiaus žmones, nėščiąsias ir asmenis, kurių imuninė sistema yra susilpnėjusi.

Lietuvoje skiepai nuo stabligės yra įtraukti į vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių. Vaikai 2 mėn., 4 mėn., 6 mėn., 18 mėn., 6–7 m. ir 15–16 m. skiepijami vakcina, kuri apsaugo ne tik nuo stabligės, bet ir nuo kokliušo bei difterijos.

Daugiau informacijos:

http://www.ulac.lt/ligos/S/stablige

http://www.ulac.lt/naujienos/pranesimai-spaudai/nepamirskite-pasinaudoti-nemokama-revakcinacija-nuo-stabliges-primena-ulac-medikai

 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos