Tėvų laiko vaikui net ir atostogaujant neatstoja nei draugai, nei šeima

  • Paskelbė : Biuras
  • Paskelbta: 2021-07-14
  • Kategorija: Aktualijos

 

Vasarą nemažai tėvų vaiko atostogas sustyguoja taip, kad jis vos spėja iš vienos stovyklos į kitą, iš vienų senelių – pas kitus, po kelionės su šeima – į žygį su draugais, tačiau klausimai „Ką man veikti?, nepasitenkinimas dėl draugijos ar pramogų vis tiek nesibaigia. Gali būti, kad tiek mažas vaikas, tiek paauglys tik nori šiek tiek daugiau laiko pabūti su mama ar tėčiu ir sulaukti individualaus, jam vienam skiriamo dėmesio.

 

Ir vaikui, ir paaugliui – būtinas individualus tėvų dėmesys

 

Paramos vaikams centro psichologė Jūratė Baltuškienė sako, kad bendravimas su bendraamžiais, ar naujų draugysčių mezgimas, pavyzdžiui, stovyklose, kiekvienam vaikui labai svarbu ir reikalinga, nes jis kuria savo santykius. Taip mokosi ne tik bendrauti, bet ir savarankiškumo, atsakomybės už save bei kitą. Tačiau net ir daug laiko leidžiant su draugais, visiems vaikams (nepriklausomai nuo amžiaus) labai svarbus individualus laikas su artimiausiais žmonėmis mama ir tėčiu. Poreikio reguliariai pabūti tik su mama ar tėčiu neatstoja nei draugai, nei laikas su visa šeima, nei dėmesys iš senelių ir giminaičių.

 

„Tiek vaikas, tiek paauglys gali turėti daug mėgstamos veiklos, dažnai būti bendraamžių ir suaugusiųjų draugijoje, smagiai leisti laiką su broliu ar sese, tačiau jam stigs mamos ir tėčio dėmesio. Mat laikas dviese su vienu artimiausių žmonių yra ypatingas ir būtinas kiekviename amžiaus tarpsnyje, – pabrėžia J.Baltuškienė.

 

Vaikai ir paaugliai nuolat nori būti pamatyti jiems svarbių žmonių, nori jausti domėjimąsi iš jų pusės, suprasti, kad yra svarbūs ir reikalingi, todėl individualus laikas – vienas iš efektyviausių būdų visa tai vaikui suteikti visus metus.

 

Laikas vaikui parodo, kad santykiai – svarbiausias dalykas

 

Leidžiant individualų laiką su vaiku, stiprinamas ryšys su juo, kuriamas saugumas santykyje ir stiprinama vaiko savivertė. Vaikai, kurie nuolat sulaukia individualaus tėvų dėmesio, kur kas labiau pasitiki savimi, mažiau linkę į destrukcinį elgesį, rečiau patenka į pavojingas situacijas“, – pastebi vaikus, tėvus ir šeimas konsultuojanti psichologė.

 

Kai tėvai skiria dėmesio ir laiko tik vaikui, parodo, kad jų santykiai – svarbiausias dalykas, o tai suteikia vaikui stabilumo, saugumo ir pasitikėjimo savimi. Žinodamas, kada galės būti dviese su mama ar tėčiu, vaikas ramiai išlaukia savo laiko ir atviriau dalinasi rūpesčiais, džiaugsmais, ieško išeičių iš sudėtingų situacijų. Kai vaikui nereikia kovoti dėl tėvų laiko, jis nebando dėmesio išsikovoti, skriausdamas save ar kitus, sirgdamas ir kt.

 

15 min. kasdiena arba 1 val. kartą per savaitę

 

„Būnant su vaiku dviese, svarbiausia atidėti visas kitas veiklas, atsitraukti nuo telefono ar televizoriaus, nebėgioti tikrinti elektroninio pašto, nepertraukinėti buvimo kartu pokalbiais su kitais namiškiais. Visas dėmesys turėtų būti vaikui. Svarbu domėtis juo, žiūrėti į akis. Toks individualus laikas galėtų būti pokalbis kartu su veikla, kurią pasiūlo vaikas, pavyzdžiui, žaidimas, pasivaikščiojimas. Atostogaujant su šeima, galima susikurti naujų ritualų“, – sako J.Baltuškienė.

 

Mama ar tėtis su vienu vaiku dviese turėtų praleisti kiekvieną dieną 15 min. arba tam skirti valandą vieną kartą per savaitę.

 

Tiek vaikui, tiek paaugliui ypatingai svarbu žinoti, kad individualaus dėmesio iš suaugusiojo sulauks reguliariai, tuo pačiu metu. Tad reikėtų sutarti dieną bei laiką, kada bus laikas tik su mama ar tėčiu.

 

 

- - -

 

Apie Paramos vaikams centrą

Tai nevyriausybinė organizacija, nuo 1995 m. teikianti psichologinę, socialinę, teisinę pagalbą šeimoms ir vaikams, išgyvenantiems psichologinius sunkumus. Vykdomos programos: „Big Brothers Big Sisters“, „Antras žingsnis“, „Vaikystė be smurto“, Pozityvi tėvystė“,  Tėvų linija“.

 

- - -

 

Daugiau informacijos:

Vaida Stoškuvienė

Paramos vaikams centro komunikacijos specialistė

Mob. tel. 8 618 84879

El. p. vaida.stoskuviene@pvc.lt

 

Daugiau informacijos čia: https://bit.ly/2UMb89X


 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos